Verslag Reuzen van Wetteren 2012

REUZEN VAN WETTEREN - OFF ROAD DUATLON
Jim Thijs wordt ‘Reus van Wetteren’ na onwaarschijnlijke inhaalrace. Miek Vyncke domineert van start tot finish en kroont zich tot Reuzin van Wetteren.

In stralend herfstweer vond op zondag 7 oktober de 2e editie van de Reuzen van Wetteren off road duatlon plaats. Het vernieuwde sport- en recreatiedomein De Warande fungeerde als schitterende uitvalsbasis voor deze wedstrijd. Om 13u00 trokken een honderdtal deelnemers zich op gang voor 12 km lopen, 55 km mountainbiken en nog eens 8 km lopen. Vooral het mountainbikegedeelte kondigde zich door de aanhoudende regen aan als een zware dobber. Het deelnemersveld was er één om U tegen te zeggen. Quasi alle Belgische specialisten van het langere offroad werk stonden aan de start.


Uit angst voor wat komen moest ,hielden de favorieten voor de zege zich tijdens de eerste loopproef ietwat gedeisd. De passages door het bos, de zanderige ondergrond en de nog vers aangelegde Finse piste zorgden waren sowieso niet bevorderlijk om toptijden te laten klokken.
Die tragere aanhef was niet aan Olivier D’Haene besteed. Reeds van bij de start ging hij er alleen vandoor en bereikte de wisselzone met een mooie voorsprong. Een 30-tal seconden achter D’Haene liep een groepje met de voornaamste favorieten de wissel binnen. Chris Maes volgde iets verderop en tot ieders verbazing sprong de absolute topfavoriet Jim Thijs pas 7 minuten na de leider op zijn mountainbike.
Reeds tijdens de eerste offroad stroken van de mountainbikeproef werd Olivier D’Haene bij de kraag gevat door de groep der favorieten. Vooral Paul Embrechts en Jan Debie legden er stevig de pees op. Ondanks de opeenvolging van zware stroken als ‘Rijstveld’, ‘Karrespoor’ en ‘Wortelpad’ bleef de kopgroep goed gesloten. Verbrokkeling kwam er wel toen ‘thuisrijder’ en organisator Pieter Brackestevig doortrok in het ‘Venijn van de Rode Ree’. Bracke was de enige koploper die dit glibberige bospad langsheen diepe modderplassen zonder hapering kon trotseren. Nick Baulus en Jan Debiekonden iets verderop in het spoor van Bracke geraken. De verstandhouding bij dit trio was prima. In de laatste van 3 mountainbikeronden maakte Bracke een slippertje waardoor hij Baulus en Debiemoest laten gaan. Bracke was duidelijk niet meer zo fris, want in het ‘Verzopen Bos’ van Serskamp werd hij ook bij gebeend door de sterk bikende -2 voudig Hel van Kasterlee winnaar- Chris Maes.


Ondertussen was ook Jim Thijs aan een opmerkelijk inhaalmanoeuvre begonnen. Van de 31e plaats was hij opgerukt naar plaats 7.
Chris Maes ging ook nog op en over Nick Baelus en Jan Debie en begon zo als eerste aan de afsluitende loopproef van 8 km. Maes zat echter door zijn beste krachten heen en werd vrij snel bijgehaald en achtergelaten door Baelus en Debie. Het zag er naar uit dat deze heren om de titel van Reus van Wetteren zouden gaan strijden. Dat was echter zonder Jim Thijs gerekend. Na een onwaarschijnlijk straffe remonte op de mountainbike was hij in de finale loopproef in geen tijd voorbijSchelfhoutBracke en Maes gesneld. Ook Nick Baelus en Jan Debie hadden geen verhaal tegen het fenomenale eindschot van de Xterra specialist. Jim Thijs had aan de finish zelfs een bonus van 1minuut 20 uitgebouwd op de 2e Nick BaelusJan Debie vervolledigde het podium. Chris Maeswerd 4e en kon nog net organisator Pieter Bracke, die 5e finishte afhouden. De top tien werd vervolledigd door Christoph SchelfhoutJürgen BoterbergheTom VandenbusscheOlivier D’Haene en Wouter Wuilmus.
De prestatie van Wetteraar Christoph Schelfhout verdiend extra aandacht. In de schaduw van de grote favorieten liep Schelfhout attent voorin tijdens de eerste loopproef, reed bijzonder sterk met de mountainbike en kon in de laatste 8 km lopen een onverhoopte 6e plaats in de wacht slepen.

Reuzin Miek Vyncke
Bij de dames kroonde een ijzersterke Miek Vyncke zich tot ‘Reuzin van Wetteren’ in een knappe tijd van 4:27:27 . Ze haalde het met ruime voorsprong van een uitmuntende Carla GodeauLindsey Haak werd 3e na een knappe wedstrijd.

Kevin Greeven, Charlotte Van De Velde en Team Wesley De Mulder winnaars recreatieve wedstrijden
Tijdens de voormiddag werd er tijdens de recreatieve offroad duatlon gestreden om de titels ‘Reuzeke van Wetteren’, ‘Reuzinneke van Wetteren’ en ‘Reuzenteam van Wetteren’.
Reeds van bij de start nam de jonge Kevin Greeven het heft in handen. Tijdens de zware mountainbikeproef kon hij zijn voorsprong nog wat vergroten om tijdens de laatste loopproef onbedreigd naar de zege te lopen. Een bijzonder straffe prestatie van ‘Reuzeke van Wetteren’Greeven die aan de aankomst maar liefst 3 minuten boni had op Jan De KeyzerJan De Dobbelaere legde beslag op de 3e plaats.

Bij de dames ging Charlotte van de velde ging met de titel ‘Reuzinneke van Wetteren’ aan de haal. Zilver ging naar Ingeborg VerlodtLaura Deckx bemachtigde de 3e plaats na een prangende eindsprint tegen een sterk presterende Greet Keustermans.

Bij de strijd om de titel van Reuzenteam van Wetteren stond er gewoonweg geen maat op het team van Wesley De Mulder. Reeds van bij de start ging het team er met een rotvaart vandoor om uiteindelijk met meer dan 5 minuten voorsprong te winnen. Het team van Kenneth Bouquet werd mooi 2e. De ploeg van Seb Vangrunderbeek sleepte een 3e plaats in de wacht.

De uitslag kan hier gedownload worden:
De reuzen van Wetteren
Recreatieve wedstrijd